header image
 

ГИМНАЗИЈА ЃОРЃИ ДИМИТРОВ

 

малку респект кон младоста

http://georgidimitrov.mt.net.mk/skolo.html

како и пар фаци кои никнаа од таму

GEORGI.JPG

 

соучениците не ги бираш, ама мора да ги почитуваш, нели :)  

~ by jadiburek on февруари 9, 2007.

No Responses to “ГИМНАЗИЈА ЃОРЃИ ДИМИТРОВ”

 1. Јанко, оф топик, мислам дека редно време е да го викнеш Мендух Тачи во емисија, ќе биде една од твоите најгледани емисии, во тоа сум сигурен.

 2. А бе Јанко, не се сеќавам дали еднаш на преноси кажа, ама ти и Бранко сте биле у иста генерација или?

 3. Јане бе
  Најличната фотка ти ја ставиле
  Дај јави им се, онаа од Вечер да ја стават.

 4. кој се првине двајца? ко некој ликови од партизански филм се?:)

 5. Јанко со Б.Ц. во исто школо сте биле…
  ццццц :)

 6. и дај среди работа твојава емисија да ја гледаме директно.јас овде во Охрид ја гледам со недела дена задоцнување :(
  поздрав

 7. ти јанко во шумарската паралелка беше? :P

 8. да бев немаше да постирам лумберџек подолу
  , ах камо да бев шумар, за жал немаше такво нешто, у мое време беше само гимназија

 9. хаха јако друштво,ама ова негде го имам видено?
  или фациве нешто познати ми се?

 10. Јанко, дали Бранко се расипа откоа те виде тебе или ти се отиде на подобро откоа го виде Бранко, прашањето е сега?!

 11. Дебел вчера по подолг период успеа да ме седнеш пред телевизорот за да ја гледам твојата емисија. Што ме привлече? Па изгледа беше дебатана за шамарите кои ни ги дава Европскана ни унија. Е сега јас сакам да зборам за тоа. И ќе зборам. Читај. Кој е бе тој Оли ен да им кажува на нашине политичари што да прават и да не критикува каде стигне. Која е бе таа скапана Европа и каво право има она на нас да ни кажува што да правиме, а ако нешто нив не им одговара да не тераат у некое темно ќоше да седиме ко да сме малоумни. За нас би било најдобро ич да не влагаме во таа Европска Унија. ЕУ ти е нешто сосем слично на нашана Југославија. И што се слуши со Југославија. Па се распадна секако. А тоа сигурно ќе се случи и со унијана особено сега кога во неа влезе, замисли Бугарија ко да се утопија на Балканот. Европјанине те ќе тргнеме на добар пат и ќе се свртиме кон економијана, тие ко намерно да не враќаат на политички теми. Како да постои некој заговор против Македонија. Ние треба самите да сме свесни што правиме. Еве јас како граѓанин на оваа искрено убава земја за чии убавини многу малку македонци се свесни , ќе предложам ние подитно да се тргнеме од патот кон ЕУ и НАТО, и да се свртиме кон партнерски сојуз кон Кина. Зошто Кина? Кина бидејќи моќта на Америка паѓа, а како што тргнало Кина со својата 1 милијарда жители е следната светска велесила. И дај да ги оставиме оние европјани со своите педофилски закони. Сите викаат на Запад била цивилизацијата а на Исток живееле варвари. Аман бе кога Александар ја направи првата светска империја тие диви западни племиња уште се криеа во своите пештери. Е уште нешто. Нашава земја секад најмногу патела од свои предавници. Кој им дава за право на Сдсм, Бранко Црвенковски, и ДУИ да ја оговараат Македонија на своите другарчиња, од европската унија. И немој да ми кажеш дека си учел со Бранкота во исто уќилиште. Па криј го тој факт. А не така гордо да покажуваш негова слика на твојов блог. Сега поздрав Јане и сакам да ти честитам за бугарофиливе. Не знам што стори но како што гледам ги нема.

 12. Респекат јане:)

  јас сум од Џорџ Хај Скул…. јака гимназија… супер е…поздрав

 13. ццц се фаци:-)

 14. И ја завршив у Г.Д.
  Ѓорѓи-ЗАКОН (евентуално устав)
  PS.Ама класната да јаде гомна.

 15. Јане болане, па ти треба да си прв на листа познати личности :)

 16. Коњаникот сабја и ѕвездените шерифи! :)
  Каков тим сте биле…
  Поздрав Јанко

 17. Јанко извини батче сега вака али ова е одмазда за Бугарофилине.

  Малку познат документ пронајден во архивата на ВМРО на Ванчо Михајлов од Декември 1932 година, во кој авторот и член на оваа организација тврдел дека денешните Македонци се потомци на славните антички Македонци додека Бугарите се дојденци на Балканот! И во времето на Втората Светска Војна имало интелектуалци кои тврделе дека денешните Македонци се потомци на античките Македонци!
  Декларирањето на Македонците од почетокот на 20 век (но и подоцна) како директни потомци на античките Македонци.
  Следниот цитат несомнено дека ќе претставува вистински шок за неупатените. Имено се работи за документ пронајден во архивата на ВМРО на Ванчо Михајлов, во кој документ не само што децидно се потенцираат етничките разлики помеѓу Бугарите и Македонците, туку и за денешните Македонци јасно се вели дека тие се директни потомци на славните антички Македонци! Еве што пишувало во тој документ.
  …Некогаш имало славна земја со храбар народ што дал светски владетели како Филип и Александар Македонски. Многу древни народи, иако слегуваа од светската сцена, по извесно време, пак се издигнуваа. Зошто да не се случи истото и со Македонците?…Зашто ако еден народ, што си има свои обичаи, вера, јазик, традиција и друго опстанал тврдо после толку ропстав, тоа значи дека тој народ е способен за слободно постоење!…Бугарија нека им го даде на мирен начин на Македонците она што е македонско. Зашто Бугарија уште го држи туѓото и го прикажува како свое? Зарем Македонците се Бугари? Колку што се Македонците Бугари – толку се и Бугарите Македонци! Разликата е голема! Едните биле на Балканскиот Полуостров уште од пред Христа, а другите дошле во 7 век… Доста веќе со игри околу несреѓата на македонскиот народ! Време е да се викне Македонија на Македонците. Ослободената бугарска Македонија да им се даде на слободните Македонци. Дајте автономија на Македонија додека е време!
  Потписник на овој документ е една личност под псевдонимот КОМИТСКИ, а документот е од декември 1932 година, кога и во ВМРО на Ванчо Михајлов постоеле и се торелирале чисти македонски појави, наспроти подоцнежното целосно свртување кон бугарштината на Ванчо Михајлов. ОД овој период забележано е и инсистирање на активисти на ВМРО на Ванчо Михајлов во училиштата во Пиринска Македонија (која тогаш целосно била под контрола на оваа организација) вон училишната програма во Бугарија, да се воведе предметот Македонса Историја, во кој предмет посебно внимание било посветено на историјата на античка Македонија.
  Песна за Александар Македонски од 1942 година
  Понатаму следи прифаќањето на античко-македонското чувство од страна на тајната македонска организација ММОР од триесетите години во чие раководство членувал и поетот Венко Марковски.
  За фактот дека Македонците не биле никакви Елини, туку посебен етникум со своја култура и цивилизација, која ја надминувале елинската, пишувале и Васил Ивановски во 1934 година, како и Ангел Динев во 1938 година.
  Интелектуалната младина од Дебарца пред Втората светска војна беше воодушевена од својот предок Александар Македонски.
  И самиот Митески во 1942 година напишал неколку песни за Александар Македонски. Во едната од нив, тој направил фантастичен спој помеѓу Александар Македонски и Гоце Делчев.
  Извадок од песната – Александар му подари.прстен на Гоце и му рече да е борец крстен.
  По Втората светска војна култот на Александар Македонски и славата на античка Мекедонија стануваат уште позасилени во редовите на врховистичките македонски организации кај нас и во странство, како и меѓу пошироките слоеви на македонското иселеништво.
  Но, некој можеби ќе рече дека во матните времиња на 10 век имало Македонци, кои поинку се декларирале, и тоа најмногу како Грци, Бугари, Срби, Турци, и друго. Тоа е точно, но мислам дека секој ќе се сложи со констатацијата дека декларирањето на нашите предци како антички Македонци има неспоредливо поголема тежина него нивното декларирање како Грци, Срби, Турци, или Бугари. Зошто? Одговорот е едноставен. За нашите предци да се декларораат себе си како Грци, Бугари, или Срби, најголема причина биле огромните баснословни суми што Грција, Бугарија, и Србија (било како држави, било како етнички целини) ги фрлале за своите пропаганди во Македонија, како резултат на кои добро платени пропаганди доаѓало до такви пројави. Но кој ги убедувал тогашните Македонци да се декларираат како потомци на античките македонци? Секако дека никој. И не само што никој одстрана не ги убедувал башите предци да се декларираат како потомци на античките Македонци, туку странските пропаганди со сите сили се обидувале да го задушат ваквото декларирање на нашите предци, истовремено убедувајќи ги дека тие им припаѓаат на нивните нации. Притоа секако дека многубројните историски докази за вековната национална засебност на Македонците биле криени од нашите предци во егзархистичките , патријаршистичките, српските, бугарските, или грчките училишта, Затоа пак ваквото декларирање, кое не само што не било од никого отстрана потикнувано, туку напротив со сите сили било попречувано, има далеку поголема тежина на декларирањето на некои наши предци за Грци, Срби, или Бугари. Ваквото декларирање на нашите предци за потомци на античките Македонци не е настанато како резултат на ниедна странска пропаганда туку нашите предци го наследиле од своите предци.

 18. Во овој текст имам илустрирано книги натписи и текстови за вистинското потекло на Бугарите како турско-монголски-татарски племиња, публикувани најчесто од бугарски но и дел на странски автори. Во текстовите сите Македонци ќе извлечат заклучок за тоталната диферентност на македонскиот јазик култура и нација во однос со оние на Бугарите.
  Македонската историографија грешеше што не им се посвети поголемо внимание на презентирањето на потеклото на Бугарите, поради што кај дел од нашата јавност се создаде вакуум, те. Непознаница во однос на вистинските етнички предци на денешната бугарска нација, а тоа се турко-монголските Бугари (т.н. Прабугари). Македонските Бугаромани инструирани од Бугарија, сакаа да ја искотирстат ваквата состојба и без да споменат ниту збор за турко-монголското потекло на бугарите, се обидоа преку прикажување бајки поврзани со 19 и почетокот на 20 век да ги убедуваат македонците дека имале бугарски етнички корени. Бидејќи ниту еден од нив нема напишано за бугарските корени (кои според нив се и македонски), во овој текст ќе го сториме тоа. Така најлесно Македонците самите ќе сфатат дали Македонската нација има бугарски етнички корени или не. Логиката е едноставна. Кој сака да дознае дали нашите предци биле Бугари – нека се запознае со бугарската етногенеза, па така самиот најлесно ќе сфати дека македонците немале никаква етничка врска со Бугарите. Но македонските бугаромани и овде даваат потврда за својата улога на класични јаничари. Имено тие можеби знаат по нешто за македонската историја (гледано низ бугарска призма), но ако ги прашате за бугарската историја и етногенеза за турко-монголските бугарски ханови, за нивниот номадски живот во Аија, за коњската опашка како нивен прв симбол, за нивните средновековни пустошења во македонија и сл, ќе видите дека мнозинството од нив немаат поим од сето тоа. Значи се прават Бугари (или потомци на Бугарите), а немаат поим кои биле Бугарите. Така било и со јаничарите. Се надевам дека од овој текст ќќе научат барем нешто.
  Прабугарите настанале од четири ХУНО-БУГАРСКИ ОРДИ
  Сега предлагам да го проследиме потеклото на (Пра)Бугарите, те. На првите признати етнички предци на денешната бугарска нација и тоа цитирајќи исклучиво бугарски и странски извори. Прикажувањето на нивното потекло ќе ги отфрли сите заблуди дека ние Македонците имаме било каква етничка врска со Бугарите.
  Најпрво да кажеме дека терминот ПраБугари е вештачки создаден од страна на бугарската наука. Имено таканаречените ПраБугари себеси изворно се нарекувале Бугари, а не ПраБугари, со цел да се прави разлика помеѓу нив и денешните Бугари во национална смисла на зборот. Меѓутоа се поголем е притисокот на современите бугарски историчари вештачкиот термин ПраБугари да се исфрли од науката и истиот да се замени со адекватниот термин Бугари. Впрочем некои бугарски историчари и во минатото за таканаречените праБугари го користеле термониот Бугари.
  Сепак за да им удоволиме и на едните и на другите историчари поради фактот што таканаречените ПраБугари (вистинските Бугари) дошле од нивната татковина Азија, предлагам во овој текст за нив да го користиме терминот Бугаро-АЗИЈАТи. Ова со цел да го задржиме вистинскиот термина за нивното етничко име (Бугари наместо ПраБугари), но и да го потенцираме нивното географско потекло (АЗИЈА-АЗИЈАТИ), како би правеле разлика помеѓу ни и денешните Бугари припадници на современата Бугарска нација.
  ПА ДА ВИДИМЕ КОНЕЧНО КОИ БИЛЕ БУГАРИТЕ (БУГАРО-АЗИЈАТИТЕ)?
  СТАРИТЕ БУГАРИ ТАТАРИ
  Ќе почнеме со цитат од книгата (која и ден денес се користи како училишно помагало во Бугарските средни училишта), под наслов Графична историја на балканските народи од бугарскиот историчар Евгени Владиков (издадена во Софија 1992 година). За потеклото на Бугарите во поднасловот Бугари владиков пишува
  …Бугарите припаѓаат на поновите народи кои се доселиле на балканскиот Полуостров (околу 670 година) на североисток од делтата на реката Дунав каде се појавуваат Прабугарите, кои се народ од турско потекло. Ги нарекуваме ПраБугари само поради фактот за полесно да ги разликуваме од денешните Бугари. Прататковина на ПраБугарите е централна Азија. Тие се придвижуваат кон запад и создаваат голем военоплемески сојуз наречен Голем Бугарија, на чело со ханот Кубрат, кој ги завзема земјите помеѓу Азовско Море и северен Кавказ. Под притисок на Хазарите Голем Бугарија се распаѓа. Еден од синовите на Кубрат продолжува на запад и се населува крај делтата на реката Дунав. Тоа е ханот Аспарухкој со помош на Словените кои се населени по рамнините околу двата брега на долниот тек на реката Дунав успева да ги одземе од Византија земјите помеѓу Стара Планина и Дунав, и од Црното море до реката Тимок. Со потпишувањето на мировен договор во 681 год. Византија ја признава новосоздадената држава Бугарија која се протега помеѓу Стара Планина и Карпатите – држава која е создадена само од турско-азијатските племиња те ПраБугарите…
  За азијатското (турско, татарско) етничко потекло на Бугарите постојат и други бројни сведоштва и цитати од разни автори и публикации, кои го наведуваат истото. Сега ќе наведеме некои од нив.
  Во големата Гроилер мултимедијална општа компјутерска ЦД енцинклопедија (објавена во САД, 1995 година, и преку интернет, достапна до десетици милиони корисници ширум светот) во поднасловот Бугари пишува:
  … Бугарите се Турско племе, кое се населило на Балканот од Централна Азија во втората половина на 7 век. Тие го основале Првото бугарско Царство во 681 година…
  Англискиот патеписец Вилијам Макмајкл во својот патепис од неговата посета на Бугарија во 1818 година (патепис денес објавен во делото Англиските патеписи за Бугарија, Софија, 1987 година)напишал:
  …Бугарите се Татари кои дошле во Бугарија во 5 век од бреговите на Волга…
  Во непроценливо значајното древно историско дело под наслов Именик на бугарските ханови (напишано во Бугарија во далечниот 8 век) за татарско-монголскиот водач Атила-божјиот камшик (не Атила хунот), се вели дека е прататко на Бугарите. Тој во ова дело се срќава под името Авитолах, а како наследници (од неговиот турски род Дуло) следуваат хановите Ирник (син на Атила), потоа хановите гурнук, Курт, и Базмер за кои пишува дека во склад со азијатската традиција имале избричени глави. Под името курт овде се подразбира бугарскиот хан Кубрат, што значи дека во овој Именик, Атила е сметан за директен крвен предок на Кубрат и Бугаро-Азијатите. Да потсетам дека денес ханот Кубрат се смета како првиот етнички владетел на денешната Бугарска нација, а гледам дека тој бил директен крвен предок на татарско-монголскиот водач Атила-божјиот камшик. (Па зарем Татаро-монголот Атила е првиот предок и на македонците? Нависитина сешто од нашите Бугаромани)
  Инаку Именикот на бугарските ханови, е напишан во времето на ханот Аспарух, кој е еден од синовите на хан кубрат, што значи дека овој Именик е напишан од добри познавачи на историјата на бугарите. (Подетално за ова кај бугарскиот професор Димитар Ангелов …Образуване на блгарската народност објавено во Софија 1971 година, како и во: Христомати по истори на Блгари објавено во Софија 1964 година). Одиме понатаму.
  ДРУГИ СВЕДОШТВА
  Во Кратката бугарска енцинклопедија (објавена во Софија Прв Том с. 30) пишува:
  .. Со името бугари се нарекуваат прабугарските племиња, кои се од турско потекло и кои живеат на свер од Црното Море и Кавказ, од Днепар до Волга, Сите овие племиња предводени од ханот Аспарух се преселуваат на крајот од 7 век во североисточниот дел од балканскиот полуостров..
  Во Енцинклопедијата на Југославија (Загреб 1985 година), англискиот автор В. Вел за потеклото на Бугарите пишува:
  ..Зборот Булгар настанал од старотурскиот збор булгар (мешанец), што бил назив за едно од турско татарските племиња..
  Во делото Историја на јужните и на западните НЕСЛОВЕНИ (Москва 1969 година) за Бугарите пишува:
  .. Во втората половина на 7 век за првпат се појавиле турските племиња на Балканот дојдени некаде од северното Црноморие..
  Во книгата Образуване на блгарската народност од бугарскиот професор Димитар Ангелов (Софија 1971 година) на стр. 116 и 117, тврди дека веќе е дефинитивно утврдено турско-монголското потекло на Бугарите. Овде тој пишува:
  ..Успесите постигнати во областа на лингвистиката и откривањето на некои писмени паметници, во кои се среќаваат стари бугарски зборови постепено го формираат сфаќањето дека бугарскиот етнос спаѓал во семејството на туркојазичните племиња и племенски групи, како на пример: Хуни, Огузи, Ујгури, Хазари, Печенезе и други. Стојалиштето дека Бугарите за време на своето доаѓање на Балканот биле турко-јазичен народ веќе може да се смета дека е научно докажано. Еден од најблиските јазици на оригиналниот бугарски јазик според откриените камени записи е оној на турско-монголското бугарско племе Чуваши кое се доселило на Балканот некаде во 7 век од црните делови на Азија. (Тука паѓа во вода дека Кирил и Методиј биле Бугари и дека бугарскиот јазик се појавил со Солунските просветители. Па со ова се докажува и фактот дека македонскиот јазик е сосема различен од оригиналниот бугарски јазик). Во истоимената книга бугарскиот професор Димитар Ангелов пишува и за асимилацијата и претопувањето на оригиналниот бугарски јазик во старословенски, процес предизвикан од зголемувањето на националната свест и култура на Словените кои живееле и биле протерувани со години надвор од татарско-монголските племиња и нивните турски територии.
  Еден од најпознатите бугарски историчари Васил Златаров во своето дело Историја на блгарската држава през средните векове (во том 1, објавена во Софија 1971 година) на стр. 55 пишува:
  ..Првата историја на Бугарите несомнено треба да ја бараме во историјата на оние средно-азијатски турски народи, кои се познати под општото име Хуни…
  …Во продолжение на својата книга (страна 152) бугарскиот професор и историчар Златаров тврди дека Бугарите настанале од четири орди. Овој бугарски професор ги дава и имињата на овие четири како што ги нарекува турско бугарски орди, кои го сочинуваат денешното етничко јадро на денешните модерни Бугари. Имињата на овие бугарски орди се: Купи-Булгар, Дучи-Булкар, Олхонтер-Блкар, и Чдар Болкар.
  Овде не можам да се воздржам а да не ги запрашам нашине бугарофили: Зарем од овие орди настанала денешната македонска нација? Нас на правите македонски патриоти ни останува само да констатираме дека каква што е бројноста на македонските бугаромани кај нас таман има за секого по една орда (само прво ќе треба да се договорат кој од која од овие орди води потекло).
  Во книгата Формиране на блгарската култура (Софија 1977) од бугарскиот автор Станчо Ваклинов на страна 15 пишува:
  …Бугарите биле туркојазичен народ чија татковина треба да се бара некаде на далечниот исток, во срцето на Азија. Бугарите претставувале една целина со монголските и манџурските племиња…
  На страница 34 Станчо Ваклинов пишува:
  …Родот на Аспарух и родот на Ирник (син на татаро-монголскиот водач Атила божјиот камшик) потекнуваат од древниот турско монголски род Дуло кои во историјата на Турците и Монголите оставиле многу поколенија на прославени водачи…
  Доколку не се престане со нападите врз мојата татковина Македонија располагаме со средства и можности овие акции да ги префрлиме на едно ново светско ниво каде ќе се раскажува за ваквата вистина на Бугарските варвари.

 19. аман бе,не е тоа темава

 20. Јанко имаш голем пропуст. Си ги испуштил следниве познати личности од оваа гимназија кои направиле многу за оваа Македонија. Тоа се:
  1. Владимир Богоевски, најдобриот македонски одбојкар и долгогодишен репрезентативец на бившата ЈУ одбојкарска репрезентација.
  2. Влатко Стефановски- Патак- Леб и Сол
  3. Бодан Арсовски- Леб и Сол
  4. Коки Димушевски – Леб и Сол

  Јас не се ставам.:) Јас учев во “Орце Николов“.

 21. Ја ли крив пак?
  Јас ли го правев нивниот сајт?
  Јас ли ги бирав личностите?
  Аман бе!

 22. ќути, скриј се ако си од “Орце“.
  Орце -prison?
  И јас сум излезен од таа “поправна институција“. :-)
  се шалам Орце rules!

 23. Јанко пишал:
  “Ја ли крив пак?“
  Не
  Јанко пишал:
  “Јас ли го правев нивниот сајт?“
  Не знам.
  Јанко пишал:
  “Јас ли ги бирав личностите?“
  Не знам.
  Јанко пишал:
  “Аман бе“
  Грешка на гимназиската управа. Толку знаат кој се’ им учел во нивната Гимназија.

  Добро е што не сме бугарски воспитаници, инаку другиве гимназии ќе си ги присвоеја како нивни ученици. :)

 24. Прекрасен сајт, ама сметам дека постои непотизам во врска со текстот, а Јанко? Ќе те пријавам у Антикорупциска за текстов!

 25. Абе Персей, само не разбрах, като мразите българи, защо се с българите се занимавате? :) )) Ми гледайте си вас, бе бате :) ))
  А това училище “Георги Димитров” на кого е кръстено? Да не е на тоя нашия, дето си лежеше в мавзолея в София след като подари на другаря Сталин “Македонската нация”? :) )) just a little friendly joke
  Признавам, не четох до край сичките ви писмена – много дълги и досадни – ама какво каза оня французин преди няколко дни в Скопие – българският и македонският “езици” излизат от иста диалектна форма :) )) – други джоук

 26. Горе ти пишува се за тоа кои и од каде се Бугарите. Само ти не си мажиште се тоа да го прочиташ. Тоа ти се информации дадени од бугарски извори, од еминентни бугарски професори кои и ден денес ги пишуваат историските учебници на Бугарија. И на крај , јас си ја знам историјата на мојата земја но ти изгледа не знаеш од која бугарска орда потекнуваш.

 27. Затоа еве ти го текстот пак подоле па читај :
  Во овој текст имам илустрирано книги натписи и текстови за вистинското потекло на Бугарите како турско-монголски-татарски племиња, публикувани најчесто од бугарски но и дел од странски автори. Во текстовите сите Македонци ќе извлечат заклучок за тоталната диферентност на македонскиот јазик, култура, и нација, во однос со оние на Бугарите.
  Македонската историографија грешеше што не им посвети поголемо внимание на презентирањето на потеклото на Бугарите, поради што кај дел од нашата јавност се создаде вакуум, те. непознаница во однос на вистинските етнички предци на денешната бугарска нација, а тоа се турко-монголските Бугари (т.н. Прабугари). Македонските бугаромани инструирани од Бугарија, сакаа да ја искористат ваквата состојба и без да споменат ниту збор за турко-монголското потекло на Бугарите, се обидоа преку прикажување бајки поврзани со 19 и почетокот на 20 век да ги убедуваат Македонците дека имале бугарски етнички корени. Бидејќи ниту еден од нив нема напишано за бугарските корени (кои според нив се и македонски), во овој текст ќе го сториме токму тоа. Така најлесно Македонците самите ќе сфатат дали Македонската нација има бугарски етнички корени или не. Логиката е едноставна. Кој сака да дознае дали нашите предци биле Бугари, нека се запознае со бугарската етногенеза, па така самиот најлесно ќе сфати дека Македонците немале никаква етничка врска со Бугарите. Но македонските бугаромани и овде даваат потврда за својата улога на класични јаничари. Имено тие можеби знаат по нешто за македонската историја (гледана низ бугарска призма), но ако ги прашате за бугарската историја и етногенеза за турко-монголските бугарски ханови, за нивниот номадски живот во Азија, за коњската опашка како нивен прв симбол, за нивните средновековни пустошења во Македонија и сл, ќе видите дека мнозинството од нив немаат поим од сето тоа. Значи се прават Бугари (или потомци на Бугарите), а немаат поим кои биле Бугарите. Така било и со јаничарите. Се надевам дека од овој текст ќе научат барем нешто.
  Прабугарите настанале од четири ХУНО-БУГАРСКИ ОРДИ
  Сега предлагам да го проследиме потеклото на (Пра)Бугарите, те. на првите признати етнички предци на денешната бугарска нација и тоа цитирајќи исклучиво бугарски и странски извори. Прикажувањето на нивното потекло ќе ги отфрли сите заблуди дека ние Македонците имаме било каква етничка врска со Бугарите.
  Најпрво да кажеме дека терминот ПраБугари е вештачки создаден од страна на бугарската наука. Имено таканаречените ПраБугари себеси изворно се нарекувале Бугари, а не ПраБугари, со цел да се прави разлика помеѓу нив и денешните Бугари во национална смисла на зборот. Меѓутоа се поголем е притисокот на современите бугарски историчари вештачкиот термин ПраБугари да се исфрли од науката и истиот да се замени со адекватниот термин Бугари. Впрочем некои бугарски историчари и во минатото за таканаречените ПраБугари го користеле терминот Бугари.
  Сепак за да им удоволиме и на едните и на другите историчари поради фактот што таканаречените ПраБугари (вистинските Бугари) дошле од нивната татковина Азија, предлагам во овој текст за нив да го користиме терминот Бугаро-АЗИЈАТИ. Ова со цел да го задржиме вистинскиот термин за нивното етничко име (Бугари наместо ПраБугари), но и да го потенцираме нивното географско потекло (АЗИЈА-АЗИЈАТИ), како би правеле разлика помеѓу нив и денешните Бугари припадници на современата Бугарска нација.
  ПА ДА ВИДИМЕ КОНЕЧНО КОИ БИЛЕ БУГАРИТЕ (БУГАРО-АЗИЈАТИТЕ)?
  СТАРИТЕ БУГАРИ ТАТАРИ
  Ќе почнеме со цитат од книгата (која и ден денес се користи како училишно помагало во Бугарските средни училишта), под наслов Графична историја на балканските народи од бугарскиот историчар Евгени Владиков (издадена во Софија 1992 година). За потеклото на Бугарите во поднасловот Бугари Владиков пишува:
  …Бугарите припаѓаат на поновите народи кои се доселиле на Балканскиот Полуостров (околу 670 година) на северо-исток од делтата на реката Дунав каде се појавуваат ПраБугарите, кои се народ од турско потекло. Ги нарекуваме ПраБугари само поради фактот за полесно да ги разликуваме од денешните Бугари. Прататковина на ПраБугарите е централна Азија. Тие се придвижуваат кон запад и создаваат голем военоплемески сојуз наречен Голема Бугарија, на чело со ханот Кубрат, кој ги завзема земјите помеѓу Азовско Море и Северен Кавказ. Под притисок на Хазарите Голема Бугарија се распаѓа. Еден од синовите на Кубрат продолжува на запад и се населува крај делтата на реката Дунав. Тоа е ханот Аспарух кој со помош на Словените кои се населени по рамнините околу двата брега на долниот тек на реката Дунав успева да ги одземе од Византија земјите помеѓу Стара Планина и Дунав, и од Црното Море до реката Тимок. Со потпишувањето на мировен договор во 681 год. Византија ја признава новосоздадената држава Бугарија која се протега помеѓу Стара Планина и Карпатите – држава која е создадена само од турско-азијатските племиња те ПраБугарите…
  За азијатското (турско, татарско) етничко потекло на Бугарите постојат и други бројни сведоштва и цитати од разни автори и публикации, кои го наведуваат истото. Сега ќе наведеме некои од нив.
  Во големата Гроилер мултимедијална општа компјутерска ЦД енцинклопедија (објавена во САД, 1995 година, и преку интернет, достапна до десетици милиони корисници ширум светот) во поднасловот Бугари пишува:
  … Бугарите се ТУРСКО племе, кое се населило на Балканот од Централна Азија во втората половина на 7 век. Тие го основале Првото Бугарско Царство во 681 година…
  Англискиот патеписец Вилијам Макмајкл во својот патепис од неговата посета на Бугарија во 1818 година (патепис денес објавен во делото Англиските патеписи за Бугарија, Софија, 1987 година) напишал:
  …Бугарите се Татари кои дошле во Бугарија во 5 век од бреговите на Волга…
  Во непроценливо значајното древно историско дело под наслов Именик на бугарските ханови (напишано во Бугарија во далечниот 8 век) за татарско-монголскиот водач Атила-божјиот камшик (не Атила хунот), се вели дека е прататко на Бугарите. Тој во ова дело се срќава под името Авитолах, а како наследници (од неговиот турски род Дуло) следуваат хановите Ирник (син на Атила), потоа хановите Гурнук, Курт, и Базмер, за кои пишува дека во склад со азијатската традиција имале избричени глави. Под името Курт овде се подразбира бугарскиот хан Кубрат, што значи дека во овој Именик, Атила е сметан за директен крвен предок на Кубрат и Бугаро-Азијатите. Да потсетам дека денес ханот Кубрат се смета како првиот етнички владетел на денешната Бугарска нација, а гледам дека тој бил директен крвен предок на татарско-монголскиот водач Атила-божјиот камшик. (Па зарем Татаро-монголот Атила е првиот предок и на Македонците? Нависитина сешто од нашите Бугаромани)
  Инаку Именикот на бугарските ханови, е напишан во времето на ханот Аспарух, кој е еден од синовите на хан Кубрат, што значи дека овој Именик е напишан од добри познавачи на историјата на Бугарите. (Подетално за ова кај бугарскиот професор Димитар Ангелов: Образуване на блгарската народност објавено во Софија 1971 година, како и во: Христомати по истори на Блгари објавено во Софија 1964 година). Одиме понатаму.
  ДРУГИ СВЕДОШТВА
  Во Кратката бугарска енцинклопедија (објавена во Софија Прв Том стр. 30) пишува:
  … Со името Бугари се нарекуваат прабугарските племиња, кои се од турско потекло и кои живеат на свер од Црното Море и Кавказ, од Днепар до Волга, Сите овие племиња предводени од ханот Аспарух се преселуваат на крајот од 7 век во североисточниот дел од Балканскиот Полуостров…
  Во Енцинклопедијата на Југославија (Загреб 1985 година), англискиот автор В. Вел за потеклото на Бугарите пишува:
  …Зборот Булгар настанал од старотурскиот збор булгар (мешанец), што бил назив за едно од турско татарските племиња…
  Во делото Историја на јужните и на западните НЕСЛОВЕНИ (Москва 1969 година) за Бугарите пишува:
  … Во втората половина на 7 век за првпат се појавиле турските племиња на Балканот дојдени некаде од северното Црноморие…
  Во книгата Образуване на блгарската народност од бугарскиот професор Димитар Ангелов (Софија 1971 година) на стр. 116 и 117, тврди дека веќе е дефинитивно утврдено турско-монголското потекло на Бугарите. Овде тој пишува:
  …Успесите постигнати во областа на лингвистиката и откривањето на некои писмени паметници, во кои се среќаваат стари бугарски зборови постепено го формираат сфаќањето дека бугарскиот етнос спаѓал во семејството на туркојазичните племиња и племенски групи, како на пример: Хуни, Огузи, Ујгури, Хазари, Печенезе и други. Стојалиштето дека Бугарите за време на своето доаѓање на Балканот биле турко-јазичен народ веќе може да се смета дека е научно докажано. Еден од најблиските јазици на оригиналниот бугарски јазик според откриените камени записи е оној на турско-монголското бугарско племе Чуваши кое се доселило на Балканот некаде во 7 век, од црните делови на Азија. (Тука паѓа во вода дека Кирил и Методиј биле Бугари, и дека бугарскиот јазик се појавил со Солунските просветители. Па со ова се докажува и фактот дека македонскиот јазик е сосема различен од оригиналниот бугарски јазик). Во истоимената книга бугарскиот професор Димитар Ангелов пишува и за асимилацијата и претопувањето на оригиналниот бугарски јазик во старословенски, процес предизвикан од зголемувањето на моќта националната свест и културата на Словените кои биле протерувани со години надвор од татарско-монголските племиња и нивните турски територии места каде никад не стапнале…
  Еден од најпознатите бугарски историчари Васил Златаров во своето дело Историја на блгарската држава през средните векове (во том 1, објавена во Софија 1971 година) на стр. 55 пишува:
  …Првата историја на Бугарите несомнено треба да ја бараме во историјата на оние средно-азијатски турски народи, кои се познати под општото име Хуни…
  …Во продолжение на својата книга (страна 152) бугарскиот професор и историчар Златаров тврди дека Бугарите настанале од четири орди. Овој бугарски професор ги дава и имињата на овие четири како што ги нарекува турско бугарски орди, кои го сочинуваат денешното етничко јадро на денешните модерни Бугари. Имињата на овие бугарски орди се: Купи-Булгар, Дучи-Булкар, Олхонтер-Блкар, и Чдар-Болкар…
  Овде не можам да се воздржам а да не ги запрашам нашине бугарофили: Зарем од овие орди настанала денешната македонска нација? Нас на правите македонски патриоти ни останува само да констатираме дека каква што е бројноста на македонските бугаромани кај нас таман има за секого по една орда (само прво ќе треба да се договорат кој од која од овие орди води потекло)…
  Во книгата Формиране на блгарската култура (Софија 1977) од бугарскиот автор Станчо Ваклинов на страна 15 пишува:
  …Бугарите биле туркојазичен народ чија татковина треба да се бара некаде на далечниот исток, во срцето на Азија. Бугарите претставувале една целина со монголските и манџурските племиња…
  На страница 34 Станчо Ваклинов пишува:
  …Родот на Аспарух и родот на Ирник (син на татаро-монголскиот водач Атила божјиот камшик) потекнуваат од древниот турско монголски род Дуло кои во историјата на Турците и Монголите оставиле многу поколенија на прославени водачи…
  Доколку не се престане со нападите врз мојата татковина Македонија располагаме со средства и можности овие акции да ги префрлиме на едно ново светско ниво каде ќе се раскажува за ваквата вистина на Бугарските варвари.

 28. Значи добро е што дебелото го има на страната, како најпопуларен :) Во спротивно тешко дека ќе се најдеше на блогов страната. ОСВЕСТИ СЕЕЕЕ!!!

 29. И признај дека учеше под точка 3) Шумарска струка – Техничар за пејсажна архитектура

 30. одсекогаш сакав да бидам вагинален спелеолог наместо шумарски пенетратор
  ама судба клета.
  Вам ви оставам да се занимавате со анална археологија

 31. Е супер и Енвер Хоџа нека го викне, со потесниот круг на семејството.

 32. Значи се познати фаци од Ѓорѓи искочиле. Па сега можам да си замислам во кој правец иде Македонија кога нејзиниот наводен претседател Б цо точка Ц има завршено вишо шумарско. Сега знам кој ги пали шумите во Македонија

 33. Предлагам Персеј да издаде книга од неколку тома, пошо имам слаб интернет и едвај ми се отвара блогот на Јади бурек поради него!

 34. ха ха ха. Па стај си побрз интернет.

 35. Јане дај бе напрај форум за во вечерните часови кога имаш емисија ние тука да си музбетиме. А вака мора да пишувам во делот за Ѓорѓи Димитров. Напрај нешто ново. Ќе успее верувај. Ќе биде ко емисија во емисија.

 36. Јанко значи жив те нема на блогов да се јавиш. Цел ден сум во авантура по блоговиве а тебе никаде те нема.

 37. Јанко значи жив те нема на блогов да се јавиш. Цел ден сум во авантура по блоговиве а тебе никаде те нема.

 38. Јанко значи жив те нема на блогов да се јавиш. Цел ден сум во авантура по блоговиве а тебе никаде те нема.

 39. Абе јас изгледа сам со себе си зборам. Ајде толку од мене денеска на твојов блог. Утре може пак ќе пишам нешто. Се уморив сега. Доста беше.

 40. Svinjo debela i ti demek se racunass u poznati, svaka prostakusa moze vo vaka mala zemja slavna da se raccuna
  ajt ај

 41. Мирен пациенту,мирен…

 42. Јанко, оф топик, мислам дека редно време е да го викнеш Мендух Тачи во емисија, ќе биде една од твоите најгледани емисии, во тоа сум сигурен.

 43. А бе Јанко, не се сеќавам дали еднаш на преноси кажа, ама ти и Бранко сте биле у иста генерација или?

 44. Јане бе
  Најличната фотка ти ја ставиле
  Дај јави им се, онаа од Вечер да ја стават.

 45. кој се првине двајца? ко некој ликови од партизански филм се?:)

 46. Јанко со Б.Ц. во исто школо сте биле…
  ццццц :)

 47. и дај среди работа твојава емисија да ја гледаме директно.јас овде во Охрид ја гледам со недела дена задоцнување :(
  поздрав

 48. ти јанко во шумарската паралелка беше? :P

 49. да бев немаше да постирам лумберџек подолу
  , ах камо да бев шумар, за жал немаше такво нешто, у мое време беше само гимназија

 50. хаха јако друштво,ама ова негде го имам видено?
  или фациве нешто познати ми се?

 51. Јанко, дали Бранко се расипа откоа те виде тебе или ти се отиде на подобро откоа го виде Бранко, прашањето е сега?!

 52. Дебел вчера по подолг период успеа да ме седнеш пред телевизорот за да ја гледам твојата емисија. Што ме привлече? Па изгледа беше дебатана за шамарите кои ни ги дава Европскана ни унија. Е сега јас сакам да зборам за тоа. И ќе зборам. Читај. Кој е бе тој Оли ен да им кажува на нашине политичари што да прават и да не критикува каде стигне. Која е бе таа скапана Европа и каво право има она на нас да ни кажува што да правиме, а ако нешто нив не им одговара да не тераат у некое темно ќоше да седиме ко да сме малоумни. За нас би било најдобро ич да не влагаме во таа Европска Унија. ЕУ ти е нешто сосем слично на нашана Југославија. И што се слуши со Југославија. Па се распадна секако. А тоа сигурно ќе се случи и со унијана особено сега кога во неа влезе, замисли Бугарија ко да се утопија на Балканот. Европјанине те ќе тргнеме на добар пат и ќе се свртиме кон економијана, тие ко намерно да не враќаат на политички теми. Како да постои некој заговор против Македонија. Ние треба самите да сме свесни што правиме. Еве јас како граѓанин на оваа искрено убава земја за чии убавини многу малку македонци се свесни , ќе предложам ние подитно да се тргнеме од патот кон ЕУ и НАТО, и да се свртиме кон партнерски сојуз кон Кина. Зошто Кина? Кина бидејќи моќта на Америка паѓа, а како што тргнало Кина со својата 1 милијарда жители е следната светска велесила. И дај да ги оставиме оние европјани со своите педофилски закони. Сите викаат на Запад била цивилизацијата а на Исток живееле варвари. Аман бе кога Александар ја направи првата светска империја тие диви западни племиња уште се криеа во своите пештери. Е уште нешто. Нашава земја секад најмногу патела од свои предавници. Кој им дава за право на Сдсм, Бранко Црвенковски, и ДУИ да ја оговараат Македонија на своите другарчиња, од европската унија. И немој да ми кажеш дека си учел со Бранкота во исто уќилиште. Па криј го тој факт. А не така гордо да покажуваш негова слика на твојов блог. Сега поздрав Јане и сакам да ти честитам за бугарофиливе. Не знам што стори но како што гледам ги нема.

 53. Респекат јане:)

  јас сум од Џорџ Хај Скул…. јака гимназија… супер е…поздрав

 54. ццц се фаци:-)

 55. И ја завршив у Г.Д.
  Ѓорѓи-ЗАКОН (евентуално устав)
  PS.Ама класната да јаде гомна.

 56. Јане болане, па ти треба да си прв на листа познати личности :)

 57. Коњаникот сабја и ѕвездените шерифи! :)
  Каков тим сте биле…
  Поздрав Јанко

 58. Јанко извини батче сега вака али ова е одмазда за Бугарофилине.

  Малку познат документ пронајден во архивата на ВМРО на Ванчо Михајлов од Декември 1932 година, во кој авторот и член на оваа организација тврдел дека денешните Македонци се потомци на славните антички Македонци додека Бугарите се дојденци на Балканот! И во времето на Втората Светска Војна имало интелектуалци кои тврделе дека денешните Македонци се потомци на античките Македонци!
  Декларирањето на Македонците од почетокот на 20 век (но и подоцна) како директни потомци на античките Македонци.
  Следниот цитат несомнено дека ќе претставува вистински шок за неупатените. Имено се работи за документ пронајден во архивата на ВМРО на Ванчо Михајлов, во кој документ не само што децидно се потенцираат етничките разлики помеѓу Бугарите и Македонците, туку и за денешните Македонци јасно се вели дека тие се директни потомци на славните антички Македонци! Еве што пишувало во тој документ.
  …Некогаш имало славна земја со храбар народ што дал светски владетели како Филип и Александар Македонски. Многу древни народи, иако слегуваа од светската сцена, по извесно време, пак се издигнуваа. Зошто да не се случи истото и со Македонците?…Зашто ако еден народ, што си има свои обичаи, вера, јазик, традиција и друго опстанал тврдо после толку ропстав, тоа значи дека тој народ е способен за слободно постоење!…Бугарија нека им го даде на мирен начин на Македонците она што е македонско. Зашто Бугарија уште го држи туѓото и го прикажува како свое? Зарем Македонците се Бугари? Колку што се Македонците Бугари – толку се и Бугарите Македонци! Разликата е голема! Едните биле на Балканскиот Полуостров уште од пред Христа, а другите дошле во 7 век… Доста веќе со игри околу несреѓата на македонскиот народ! Време е да се викне Македонија на Македонците. Ослободената бугарска Македонија да им се даде на слободните Македонци. Дајте автономија на Македонија додека е време!
  Потписник на овој документ е една личност под псевдонимот КОМИТСКИ, а документот е од декември 1932 година, кога и во ВМРО на Ванчо Михајлов постоеле и се торелирале чисти македонски појави, наспроти подоцнежното целосно свртување кон бугарштината на Ванчо Михајлов. ОД овој период забележано е и инсистирање на активисти на ВМРО на Ванчо Михајлов во училиштата во Пиринска Македонија (која тогаш целосно била под контрола на оваа организација) вон училишната програма во Бугарија, да се воведе предметот Македонса Историја, во кој предмет посебно внимание било посветено на историјата на античка Македонија.
  Песна за Александар Македонски од 1942 година
  Понатаму следи прифаќањето на античко-македонското чувство од страна на тајната македонска организација ММОР од триесетите години во чие раководство членувал и поетот Венко Марковски.
  За фактот дека Македонците не биле никакви Елини, туку посебен етникум со своја култура и цивилизација, која ја надминувале елинската, пишувале и Васил Ивановски во 1934 година, како и Ангел Динев во 1938 година.
  Интелектуалната младина од Дебарца пред Втората светска војна беше воодушевена од својот предок Александар Македонски.
  И самиот Митески во 1942 година напишал неколку песни за Александар Македонски. Во едната од нив, тој направил фантастичен спој помеѓу Александар Македонски и Гоце Делчев.
  Извадок од песната – Александар му подари.прстен на Гоце и му рече да е борец крстен.
  По Втората светска војна култот на Александар Македонски и славата на античка Мекедонија стануваат уште позасилени во редовите на врховистичките македонски организации кај нас и во странство, како и меѓу пошироките слоеви на македонското иселеништво.
  Но, некој можеби ќе рече дека во матните времиња на 10 век имало Македонци, кои поинку се декларирале, и тоа најмногу како Грци, Бугари, Срби, Турци, и друго. Тоа е точно, но мислам дека секој ќе се сложи со констатацијата дека декларирањето на нашите предци како антички Македонци има неспоредливо поголема тежина него нивното декларирање како Грци, Срби, Турци, или Бугари. Зошто? Одговорот е едноставен. За нашите предци да се декларораат себе си како Грци, Бугари, или Срби, најголема причина биле огромните баснословни суми што Грција, Бугарија, и Србија (било како држави, било како етнички целини) ги фрлале за своите пропаганди во Македонија, како резултат на кои добро платени пропаганди доаѓало до такви пројави. Но кој ги убедувал тогашните Македонци да се декларираат како потомци на античките македонци? Секако дека никој. И не само што никој одстрана не ги убедувал башите предци да се декларираат како потомци на античките Македонци, туку странските пропаганди со сите сили се обидувале да го задушат ваквото декларирање на нашите предци, истовремено убедувајќи ги дека тие им припаѓаат на нивните нации. Притоа секако дека многубројните историски докази за вековната национална засебност на Македонците биле криени од нашите предци во егзархистичките , патријаршистичките, српските, бугарските, или грчките училишта, Затоа пак ваквото декларирање, кое не само што не било од никого отстрана потикнувано, туку напротив со сите сили било попречувано, има далеку поголема тежина на декларирањето на некои наши предци за Грци, Срби, или Бугари. Ваквото декларирање на нашите предци за потомци на античките Македонци не е настанато како резултат на ниедна странска пропаганда туку нашите предци го наследиле од своите предци.

 59. Во овој текст имам илустрирано книги натписи и текстови за вистинското потекло на Бугарите како турско-монголски-татарски племиња, публикувани најчесто од бугарски но и дел на странски автори. Во текстовите сите Македонци ќе извлечат заклучок за тоталната диферентност на македонскиот јазик култура и нација во однос со оние на Бугарите.
  Македонската историографија грешеше што не им се посвети поголемо внимание на презентирањето на потеклото на Бугарите, поради што кај дел од нашата јавност се создаде вакуум, те. Непознаница во однос на вистинските етнички предци на денешната бугарска нација, а тоа се турко-монголските Бугари (т.н. Прабугари). Македонските Бугаромани инструирани од Бугарија, сакаа да ја искотирстат ваквата состојба и без да споменат ниту збор за турко-монголското потекло на бугарите, се обидоа преку прикажување бајки поврзани со 19 и почетокот на 20 век да ги убедуваат македонците дека имале бугарски етнички корени. Бидејќи ниту еден од нив нема напишано за бугарските корени (кои според нив се и македонски), во овој текст ќе го сториме тоа. Така најлесно Македонците самите ќе сфатат дали Македонската нација има бугарски етнички корени или не. Логиката е едноставна. Кој сака да дознае дали нашите предци биле Бугари – нека се запознае со бугарската етногенеза, па така самиот најлесно ќе сфати дека македонците немале никаква етничка врска со Бугарите. Но македонските бугаромани и овде даваат потврда за својата улога на класични јаничари. Имено тие можеби знаат по нешто за македонската историја (гледано низ бугарска призма), но ако ги прашате за бугарската историја и етногенеза за турко-монголските бугарски ханови, за нивниот номадски живот во Аија, за коњската опашка како нивен прв симбол, за нивните средновековни пустошења во македонија и сл, ќе видите дека мнозинството од нив немаат поим од сето тоа. Значи се прават Бугари (или потомци на Бугарите), а немаат поим кои биле Бугарите. Така било и со јаничарите. Се надевам дека од овој текст ќќе научат барем нешто.
  Прабугарите настанале од четири ХУНО-БУГАРСКИ ОРДИ
  Сега предлагам да го проследиме потеклото на (Пра)Бугарите, те. На првите признати етнички предци на денешната бугарска нација и тоа цитирајќи исклучиво бугарски и странски извори. Прикажувањето на нивното потекло ќе ги отфрли сите заблуди дека ние Македонците имаме било каква етничка врска со Бугарите.
  Најпрво да кажеме дека терминот ПраБугари е вештачки создаден од страна на бугарската наука. Имено таканаречените ПраБугари себеси изворно се нарекувале Бугари, а не ПраБугари, со цел да се прави разлика помеѓу нив и денешните Бугари во национална смисла на зборот. Меѓутоа се поголем е притисокот на современите бугарски историчари вештачкиот термин ПраБугари да се исфрли од науката и истиот да се замени со адекватниот термин Бугари. Впрочем некои бугарски историчари и во минатото за таканаречените праБугари го користеле термониот Бугари.
  Сепак за да им удоволиме и на едните и на другите историчари поради фактот што таканаречените ПраБугари (вистинските Бугари) дошле од нивната татковина Азија, предлагам во овој текст за нив да го користиме терминот Бугаро-АЗИЈАТи. Ова со цел да го задржиме вистинскиот термина за нивното етничко име (Бугари наместо ПраБугари), но и да го потенцираме нивното географско потекло (АЗИЈА-АЗИЈАТИ), како би правеле разлика помеѓу ни и денешните Бугари припадници на современата Бугарска нација.
  ПА ДА ВИДИМЕ КОНЕЧНО КОИ БИЛЕ БУГАРИТЕ (БУГАРО-АЗИЈАТИТЕ)?
  СТАРИТЕ БУГАРИ ТАТАРИ
  Ќе почнеме со цитат од книгата (која и ден денес се користи како училишно помагало во Бугарските средни училишта), под наслов Графична историја на балканските народи од бугарскиот историчар Евгени Владиков (издадена во Софија 1992 година). За потеклото на Бугарите во поднасловот Бугари владиков пишува
  …Бугарите припаѓаат на поновите народи кои се доселиле на балканскиот Полуостров (околу 670 година) на североисток од делтата на реката Дунав каде се појавуваат Прабугарите, кои се народ од турско потекло. Ги нарекуваме ПраБугари само поради фактот за полесно да ги разликуваме од денешните Бугари. Прататковина на ПраБугарите е централна Азија. Тие се придвижуваат кон запад и создаваат голем военоплемески сојуз наречен Голем Бугарија, на чело со ханот Кубрат, кој ги завзема земјите помеѓу Азовско Море и северен Кавказ. Под притисок на Хазарите Голем Бугарија се распаѓа. Еден од синовите на Кубрат продолжува на запад и се населува крај делтата на реката Дунав. Тоа е ханот Аспарухкој со помош на Словените кои се населени по рамнините околу двата брега на долниот тек на реката Дунав успева да ги одземе од Византија земјите помеѓу Стара Планина и Дунав, и од Црното море до реката Тимок. Со потпишувањето на мировен договор во 681 год. Византија ја признава новосоздадената држава Бугарија која се протега помеѓу Стара Планина и Карпатите – држава која е создадена само од турско-азијатските племиња те ПраБугарите…
  За азијатското (турско, татарско) етничко потекло на Бугарите постојат и други бројни сведоштва и цитати од разни автори и публикации, кои го наведуваат истото. Сега ќе наведеме некои од нив.
  Во големата Гроилер мултимедијална општа компјутерска ЦД енцинклопедија (објавена во САД, 1995 година, и преку интернет, достапна до десетици милиони корисници ширум светот) во поднасловот Бугари пишува:
  … Бугарите се Турско племе, кое се населило на Балканот од Централна Азија во втората половина на 7 век. Тие го основале Првото бугарско Царство во 681 година…
  Англискиот патеписец Вилијам Макмајкл во својот патепис од неговата посета на Бугарија во 1818 година (патепис денес објавен во делото Англиските патеписи за Бугарија, Софија, 1987 година)напишал:
  …Бугарите се Татари кои дошле во Бугарија во 5 век од бреговите на Волга…
  Во непроценливо значајното древно историско дело под наслов Именик на бугарските ханови (напишано во Бугарија во далечниот 8 век) за татарско-монголскиот водач Атила-божјиот камшик (не Атила хунот), се вели дека е прататко на Бугарите. Тој во ова дело се срќава под името Авитолах, а како наследници (од неговиот турски род Дуло) следуваат хановите Ирник (син на Атила), потоа хановите гурнук, Курт, и Базмер за кои пишува дека во склад со азијатската традиција имале избричени глави. Под името курт овде се подразбира бугарскиот хан Кубрат, што значи дека во овој Именик, Атила е сметан за директен крвен предок на Кубрат и Бугаро-Азијатите. Да потсетам дека денес ханот Кубрат се смета како првиот етнички владетел на денешната Бугарска нација, а гледам дека тој бил директен крвен предок на татарско-монголскиот водач Атила-божјиот камшик. (Па зарем Татаро-монголот Атила е првиот предок и на македонците? Нависитина сешто од нашите Бугаромани)
  Инаку Именикот на бугарските ханови, е напишан во времето на ханот Аспарух, кој е еден од синовите на хан кубрат, што значи дека овој Именик е напишан од добри познавачи на историјата на бугарите. (Подетално за ова кај бугарскиот професор Димитар Ангелов …Образуване на блгарската народност објавено во Софија 1971 година, како и во: Христомати по истори на Блгари објавено во Софија 1964 година). Одиме понатаму.
  ДРУГИ СВЕДОШТВА
  Во Кратката бугарска енцинклопедија (објавена во Софија Прв Том с. 30) пишува:
  .. Со името бугари се нарекуваат прабугарските племиња, кои се од турско потекло и кои живеат на свер од Црното Море и Кавказ, од Днепар до Волга, Сите овие племиња предводени од ханот Аспарух се преселуваат на крајот од 7 век во североисточниот дел од балканскиот полуостров..
  Во Енцинклопедијата на Југославија (Загреб 1985 година), англискиот автор В. Вел за потеклото на Бугарите пишува:
  ..Зборот Булгар настанал од старотурскиот збор булгар (мешанец), што бил назив за едно од турско татарските племиња..
  Во делото Историја на јужните и на западните НЕСЛОВЕНИ (Москва 1969 година) за Бугарите пишува:
  .. Во втората половина на 7 век за првпат се појавиле турските племиња на Балканот дојдени некаде од северното Црноморие..
  Во книгата Образуване на блгарската народност од бугарскиот професор Димитар Ангелов (Софија 1971 година) на стр. 116 и 117, тврди дека веќе е дефинитивно утврдено турско-монголското потекло на Бугарите. Овде тој пишува:
  ..Успесите постигнати во областа на лингвистиката и откривањето на некои писмени паметници, во кои се среќаваат стари бугарски зборови постепено го формираат сфаќањето дека бугарскиот етнос спаѓал во семејството на туркојазичните племиња и племенски групи, како на пример: Хуни, Огузи, Ујгури, Хазари, Печенезе и други. Стојалиштето дека Бугарите за време на своето доаѓање на Балканот биле турко-јазичен народ веќе може да се смета дека е научно докажано. Еден од најблиските јазици на оригиналниот бугарски јазик според откриените камени записи е оној на турско-монголското бугарско племе Чуваши кое се доселило на Балканот некаде во 7 век од црните делови на Азија. (Тука паѓа во вода дека Кирил и Методиј биле Бугари и дека бугарскиот јазик се појавил со Солунските просветители. Па со ова се докажува и фактот дека македонскиот јазик е сосема различен од оригиналниот бугарски јазик). Во истоимената книга бугарскиот професор Димитар Ангелов пишува и за асимилацијата и претопувањето на оригиналниот бугарски јазик во старословенски, процес предизвикан од зголемувањето на националната свест и култура на Словените кои живееле и биле протерувани со години надвор од татарско-монголските племиња и нивните турски територии.
  Еден од најпознатите бугарски историчари Васил Златаров во своето дело Историја на блгарската држава през средните векове (во том 1, објавена во Софија 1971 година) на стр. 55 пишува:
  ..Првата историја на Бугарите несомнено треба да ја бараме во историјата на оние средно-азијатски турски народи, кои се познати под општото име Хуни…
  …Во продолжение на својата книга (страна 152) бугарскиот професор и историчар Златаров тврди дека Бугарите настанале од четири орди. Овој бугарски професор ги дава и имињата на овие четири како што ги нарекува турско бугарски орди, кои го сочинуваат денешното етничко јадро на денешните модерни Бугари. Имињата на овие бугарски орди се: Купи-Булгар, Дучи-Булкар, Олхонтер-Блкар, и Чдар Болкар.
  Овде не можам да се воздржам а да не ги запрашам нашине бугарофили: Зарем од овие орди настанала денешната македонска нација? Нас на правите македонски патриоти ни останува само да констатираме дека каква што е бројноста на македонските бугаромани кај нас таман има за секого по една орда (само прво ќе треба да се договорат кој од која од овие орди води потекло).
  Во книгата Формиране на блгарската култура (Софија 1977) од бугарскиот автор Станчо Ваклинов на страна 15 пишува:
  …Бугарите биле туркојазичен народ чија татковина треба да се бара некаде на далечниот исток, во срцето на Азија. Бугарите претставувале една целина со монголските и манџурските племиња…
  На страница 34 Станчо Ваклинов пишува:
  …Родот на Аспарух и родот на Ирник (син на татаро-монголскиот водач Атила божјиот камшик) потекнуваат од древниот турско монголски род Дуло кои во историјата на Турците и Монголите оставиле многу поколенија на прославени водачи…
  Доколку не се престане со нападите врз мојата татковина Македонија располагаме со средства и можности овие акции да ги префрлиме на едно ново светско ниво каде ќе се раскажува за ваквата вистина на Бугарските варвари.

 60. аман бе,не е тоа темава

 61. Јанко имаш голем пропуст. Си ги испуштил следниве познати личности од оваа гимназија кои направиле многу за оваа Македонија. Тоа се:
  1. Владимир Богоевски, најдобриот македонски одбојкар и долгогодишен репрезентативец на бившата ЈУ одбојкарска репрезентација.
  2. Влатко Стефановски- Патак- Леб и Сол
  3. Бодан Арсовски- Леб и Сол
  4. Коки Димушевски – Леб и Сол

  Јас не се ставам.:) Јас учев во “Орце Николов“.

 62. Ја ли крив пак?
  Јас ли го правев нивниот сајт?
  Јас ли ги бирав личностите?
  Аман бе!

 63. ќути, скриј се ако си од “Орце“.
  Орце -prison?
  И јас сум излезен од таа “поправна институција“. :-)
  се шалам Орце rules!

 64. Јанко пишал:
  “Ја ли крив пак?“
  Не
  Јанко пишал:
  “Јас ли го правев нивниот сајт?“
  Не знам.
  Јанко пишал:
  “Јас ли ги бирав личностите?“
  Не знам.
  Јанко пишал:
  “Аман бе“
  Грешка на гимназиската управа. Толку знаат кој се’ им учел во нивната Гимназија.

  Добро е што не сме бугарски воспитаници, инаку другиве гимназии ќе си ги присвоеја како нивни ученици. :)

 65. Прекрасен сајт, ама сметам дека постои непотизам во врска со текстот, а Јанко? Ќе те пријавам у Антикорупциска за текстов!

 66. Абе Персей, само не разбрах, като мразите българи, защо се с българите се занимавате? :) )) Ми гледайте си вас, бе бате :) ))
  А това училище “Георги Димитров” на кого е кръстено? Да не е на тоя нашия, дето си лежеше в мавзолея в София след като подари на другаря Сталин “Македонската нация”? :) )) just a little friendly joke
  Признавам, не четох до край сичките ви писмена – много дълги и досадни – ама какво каза оня французин преди няколко дни в Скопие – българският и македонският “езици” излизат от иста диалектна форма :) )) – други джоук

 67. Горе ти пишува се за тоа кои и од каде се Бугарите. Само ти не си мажиште се тоа да го прочиташ. Тоа ти се информации дадени од бугарски извори, од еминентни бугарски професори кои и ден денес ги пишуваат историските учебници на Бугарија. И на крај , јас си ја знам историјата на мојата земја но ти изгледа не знаеш од која бугарска орда потекнуваш.

 68. Затоа еве ти го текстот пак подоле па читај :
  Во овој текст имам илустрирано книги натписи и текстови за вистинското потекло на Бугарите како турско-монголски-татарски племиња, публикувани најчесто од бугарски но и дел од странски автори. Во текстовите сите Македонци ќе извлечат заклучок за тоталната диферентност на македонскиот јазик, култура, и нација, во однос со оние на Бугарите.
  Македонската историографија грешеше што не им посвети поголемо внимание на презентирањето на потеклото на Бугарите, поради што кај дел од нашата јавност се создаде вакуум, те. непознаница во однос на вистинските етнички предци на денешната бугарска нација, а тоа се турко-монголските Бугари (т.н. Прабугари). Македонските бугаромани инструирани од Бугарија, сакаа да ја искористат ваквата состојба и без да споменат ниту збор за турко-монголското потекло на Бугарите, се обидоа преку прикажување бајки поврзани со 19 и почетокот на 20 век да ги убедуваат Македонците дека имале бугарски етнички корени. Бидејќи ниту еден од нив нема напишано за бугарските корени (кои според нив се и македонски), во овој текст ќе го сториме токму тоа. Така најлесно Македонците самите ќе сфатат дали Македонската нација има бугарски етнички корени или не. Логиката е едноставна. Кој сака да дознае дали нашите предци биле Бугари, нека се запознае со бугарската етногенеза, па така самиот најлесно ќе сфати дека Македонците немале никаква етничка врска со Бугарите. Но македонските бугаромани и овде даваат потврда за својата улога на класични јаничари. Имено тие можеби знаат по нешто за македонската историја (гледана низ бугарска призма), но ако ги прашате за бугарската историја и етногенеза за турко-монголските бугарски ханови, за нивниот номадски живот во Азија, за коњската опашка како нивен прв симбол, за нивните средновековни пустошења во Македонија и сл, ќе видите дека мнозинството од нив немаат поим од сето тоа. Значи се прават Бугари (или потомци на Бугарите), а немаат поим кои биле Бугарите. Така било и со јаничарите. Се надевам дека од овој текст ќе научат барем нешто.
  Прабугарите настанале од четири ХУНО-БУГАРСКИ ОРДИ
  Сега предлагам да го проследиме потеклото на (Пра)Бугарите, те. на првите признати етнички предци на денешната бугарска нација и тоа цитирајќи исклучиво бугарски и странски извори. Прикажувањето на нивното потекло ќе ги отфрли сите заблуди дека ние Македонците имаме било каква етничка врска со Бугарите.
  Најпрво да кажеме дека терминот ПраБугари е вештачки создаден од страна на бугарската наука. Имено таканаречените ПраБугари себеси изворно се нарекувале Бугари, а не ПраБугари, со цел да се прави разлика помеѓу нив и денешните Бугари во национална смисла на зборот. Меѓутоа се поголем е притисокот на современите бугарски историчари вештачкиот термин ПраБугари да се исфрли од науката и истиот да се замени со адекватниот термин Бугари. Впрочем некои бугарски историчари и во минатото за таканаречените ПраБугари го користеле терминот Бугари.
  Сепак за да им удоволиме и на едните и на другите историчари поради фактот што таканаречените ПраБугари (вистинските Бугари) дошле од нивната татковина Азија, предлагам во овој текст за нив да го користиме терминот Бугаро-АЗИЈАТИ. Ова со цел да го задржиме вистинскиот термин за нивното етничко име (Бугари наместо ПраБугари), но и да го потенцираме нивното географско потекло (АЗИЈА-АЗИЈАТИ), како би правеле разлика помеѓу нив и денешните Бугари припадници на современата Бугарска нација.
  ПА ДА ВИДИМЕ КОНЕЧНО КОИ БИЛЕ БУГАРИТЕ (БУГАРО-АЗИЈАТИТЕ)?
  СТАРИТЕ БУГАРИ ТАТАРИ
  Ќе почнеме со цитат од книгата (која и ден денес се користи како училишно помагало во Бугарските средни училишта), под наслов Графична историја на балканските народи од бугарскиот историчар Евгени Владиков (издадена во Софија 1992 година). За потеклото на Бугарите во поднасловот Бугари Владиков пишува:
  …Бугарите припаѓаат на поновите народи кои се доселиле на Балканскиот Полуостров (околу 670 година) на северо-исток од делтата на реката Дунав каде се појавуваат ПраБугарите, кои се народ од турско потекло. Ги нарекуваме ПраБугари само поради фактот за полесно да ги разликуваме од денешните Бугари. Прататковина на ПраБугарите е централна Азија. Тие се придвижуваат кон запад и создаваат голем военоплемески сојуз наречен Голема Бугарија, на чело со ханот Кубрат, кој ги завзема земјите помеѓу Азовско Море и Северен Кавказ. Под притисок на Хазарите Голема Бугарија се распаѓа. Еден од синовите на Кубрат продолжува на запад и се населува крај делтата на реката Дунав. Тоа е ханот Аспарух кој со помош на Словените кои се населени по рамнините околу двата брега на долниот тек на реката Дунав успева да ги одземе од Византија земјите помеѓу Стара Планина и Дунав, и од Црното Море до реката Тимок. Со потпишувањето на мировен договор во 681 год. Византија ја признава новосоздадената држава Бугарија која се протега помеѓу Стара Планина и Карпатите – држава која е создадена само од турско-азијатските племиња те ПраБугарите…
  За азијатското (турско, татарско) етничко потекло на Бугарите постојат и други бројни сведоштва и цитати од разни автори и публикации, кои го наведуваат истото. Сега ќе наведеме некои од нив.
  Во големата Гроилер мултимедијална општа компјутерска ЦД енцинклопедија (објавена во САД, 1995 година, и преку интернет, достапна до десетици милиони корисници ширум светот) во поднасловот Бугари пишува:
  … Бугарите се ТУРСКО племе, кое се населило на Балканот од Централна Азија во втората половина на 7 век. Тие го основале Првото Бугарско Царство во 681 година…
  Англискиот патеписец Вилијам Макмајкл во својот патепис од неговата посета на Бугарија во 1818 година (патепис денес објавен во делото Англиските патеписи за Бугарија, Софија, 1987 година) напишал:
  …Бугарите се Татари кои дошле во Бугарија во 5 век од бреговите на Волга…
  Во непроценливо значајното древно историско дело под наслов Именик на бугарските ханови (напишано во Бугарија во далечниот 8 век) за татарско-монголскиот водач Атила-божјиот камшик (не Атила хунот), се вели дека е прататко на Бугарите. Тој во ова дело се срќава под името Авитолах, а како наследници (од неговиот турски род Дуло) следуваат хановите Ирник (син на Атила), потоа хановите Гурнук, Курт, и Базмер, за кои пишува дека во склад со азијатската традиција имале избричени глави. Под името Курт овде се подразбира бугарскиот хан Кубрат, што значи дека во овој Именик, Атила е сметан за директен крвен предок на Кубрат и Бугаро-Азијатите. Да потсетам дека денес ханот Кубрат се смета како првиот етнички владетел на денешната Бугарска нација, а гледам дека тој бил директен крвен предок на татарско-монголскиот водач Атила-божјиот камшик. (Па зарем Татаро-монголот Атила е првиот предок и на Македонците? Нависитина сешто од нашите Бугаромани)
  Инаку Именикот на бугарските ханови, е напишан во времето на ханот Аспарух, кој е еден од синовите на хан Кубрат, што значи дека овој Именик е напишан од добри познавачи на историјата на Бугарите. (Подетално за ова кај бугарскиот професор Димитар Ангелов: Образуване на блгарската народност објавено во Софија 1971 година, како и во: Христомати по истори на Блгари објавено во Софија 1964 година). Одиме понатаму.
  ДРУГИ СВЕДОШТВА
  Во Кратката бугарска енцинклопедија (објавена во Софија Прв Том стр. 30) пишува:
  … Со името Бугари се нарекуваат прабугарските племиња, кои се од турско потекло и кои живеат на свер од Црното Море и Кавказ, од Днепар до Волга, Сите овие племиња предводени од ханот Аспарух се преселуваат на крајот од 7 век во североисточниот дел од Балканскиот Полуостров…
  Во Енцинклопедијата на Југославија (Загреб 1985 година), англискиот автор В. Вел за потеклото на Бугарите пишува:
  …Зборот Булгар настанал од старотурскиот збор булгар (мешанец), што бил назив за едно од турско татарските племиња…
  Во делото Историја на јужните и на западните НЕСЛОВЕНИ (Москва 1969 година) за Бугарите пишува:
  … Во втората половина на 7 век за првпат се појавиле турските племиња на Балканот дојдени некаде од северното Црноморие…
  Во книгата Образуване на блгарската народност од бугарскиот професор Димитар Ангелов (Софија 1971 година) на стр. 116 и 117, тврди дека веќе е дефинитивно утврдено турско-монголското потекло на Бугарите. Овде тој пишува:
  …Успесите постигнати во областа на лингвистиката и откривањето на некои писмени паметници, во кои се среќаваат стари бугарски зборови постепено го формираат сфаќањето дека бугарскиот етнос спаѓал во семејството на туркојазичните племиња и племенски групи, како на пример: Хуни, Огузи, Ујгури, Хазари, Печенезе и други. Стојалиштето дека Бугарите за време на своето доаѓање на Балканот биле турко-јазичен народ веќе може да се смета дека е научно докажано. Еден од најблиските јазици на оригиналниот бугарски јазик според откриените камени записи е оној на турско-монголското бугарско племе Чуваши кое се доселило на Балканот некаде во 7 век, од црните делови на Азија. (Тука паѓа во вода дека Кирил и Методиј биле Бугари, и дека бугарскиот јазик се појавил со Солунските просветители. Па со ова се докажува и фактот дека македонскиот јазик е сосема различен од оригиналниот бугарски јазик). Во истоимената книга бугарскиот професор Димитар Ангелов пишува и за асимилацијата и претопувањето на оригиналниот бугарски јазик во старословенски, процес предизвикан од зголемувањето на моќта националната свест и културата на Словените кои биле протерувани со години надвор од татарско-монголските племиња и нивните турски територии места каде никад не стапнале…
  Еден од најпознатите бугарски историчари Васил Златаров во своето дело Историја на блгарската држава през средните векове (во том 1, објавена во Софија 1971 година) на стр. 55 пишува:
  …Првата историја на Бугарите несомнено треба да ја бараме во историјата на оние средно-азијатски турски народи, кои се познати под општото име Хуни…
  …Во продолжение на својата книга (страна 152) бугарскиот професор и историчар Златаров тврди дека Бугарите настанале од четири орди. Овој бугарски професор ги дава и имињата на овие четири како што ги нарекува турско бугарски орди, кои го сочинуваат денешното етничко јадро на денешните модерни Бугари. Имињата на овие бугарски орди се: Купи-Булгар, Дучи-Булкар, Олхонтер-Блкар, и Чдар-Болкар…
  Овде не можам да се воздржам а да не ги запрашам нашине бугарофили: Зарем од овие орди настанала денешната македонска нација? Нас на правите македонски патриоти ни останува само да констатираме дека каква што е бројноста на македонските бугаромани кај нас таман има за секого по една орда (само прво ќе треба да се договорат кој од која од овие орди води потекло)…
  Во книгата Формиране на блгарската култура (Софија 1977) од бугарскиот автор Станчо Ваклинов на страна 15 пишува:
  …Бугарите биле туркојазичен народ чија татковина треба да се бара некаде на далечниот исток, во срцето на Азија. Бугарите претставувале една целина со монголските и манџурските племиња…
  На страница 34 Станчо Ваклинов пишува:
  …Родот на Аспарух и родот на Ирник (син на татаро-монголскиот водач Атила божјиот камшик) потекнуваат од древниот турско монголски род Дуло кои во историјата на Турците и Монголите оставиле многу поколенија на прославени водачи…
  Доколку не се престане со нападите врз мојата татковина Македонија располагаме со средства и можности овие акции да ги префрлиме на едно ново светско ниво каде ќе се раскажува за ваквата вистина на Бугарските варвари.

 69. Значи добро е што дебелото го има на страната, како најпопуларен :) Во спротивно тешко дека ќе се најдеше на блогов страната. ОСВЕСТИ СЕЕЕЕ!!!

 70. И признај дека учеше под точка 3) Шумарска струка – Техничар за пејсажна архитектура

 71. одсекогаш сакав да бидам вагинален спелеолог наместо шумарски пенетратор
  ама судба клета.
  Вам ви оставам да се занимавате со анална археологија

 72. Е супер и Енвер Хоџа нека го викне, со потесниот круг на семејството.

 73. Значи се познати фаци од Ѓорѓи искочиле. Па сега можам да си замислам во кој правец иде Македонија кога нејзиниот наводен претседател Б цо точка Ц има завршено вишо шумарско. Сега знам кој ги пали шумите во Македонија

 74. Предлагам Персеј да издаде книга од неколку тома, пошо имам слаб интернет и едвај ми се отвара блогот на Јади бурек поради него!

 75. ха ха ха. Па стај си побрз интернет.

 76. Јане дај бе напрај форум за во вечерните часови кога имаш емисија ние тука да си музбетиме. А вака мора да пишувам во делот за Ѓорѓи Димитров. Напрај нешто ново. Ќе успее верувај. Ќе биде ко емисија во емисија.

 77. Јанко значи жив те нема на блогов да се јавиш. Цел ден сум во авантура по блоговиве а тебе никаде те нема.

 78. Јанко значи жив те нема на блогов да се јавиш. Цел ден сум во авантура по блоговиве а тебе никаде те нема.

 79. Јанко значи жив те нема на блогов да се јавиш. Цел ден сум во авантура по блоговиве а тебе никаде те нема.

 80. Абе јас изгледа сам со себе си зборам. Ајде толку од мене денеска на твојов блог. Утре може пак ќе пишам нешто. Се уморив сега. Доста беше.

 81. Svinjo debela i ti demek se racunass u poznati, svaka prostakusa moze vo vaka mala zemja slavna da se raccuna
  ajt ај

 82. Мирен пациенту,мирен…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.